(OOC: néhol Merlint benne hagytam, mert nem akartam kivágni a gondolatait)
Nos, itt vagyunk a vasútállomáson. Most nem csak kívülről robogok el mellette, hanem be is teszem a lábam. Az épület tetszetős, ide-oda nézelődök. Amíg Ticiana a jegyeket intézi, én betérek az egyik kis üzletbe és veszek egy útikönyvet az országokról (remélhetőleg térképekkel; ilyen összefoglaló dologra gondolok, minden helyről és a fővárosukról egy kevés infóval). Van egy minimális ismeretem a helyekről, de sosem mélyedtem el a többi ország megismerésében. Így inkább egy ilyen könyvet vettem, hisz ki tudja, hol kötünk ki, tényleg csak Swellingmoreig megyünk? Esetleg tovább? Izgatottan szállok fel a vonatra. Kicsit szórakoztat a tudat, hogy meg lett volna rá a lehetőségem, hogy elhagyjam az országot, 28 évig mégsem hagytam el az otthonom… Végül is… sosem késő utazni kicsit, nem? Igyekszem félretenni az utazás apropóját és csak… jól érezni magam…? Jól érezni magam… mintha amúgy nem érezném jól magam… Mondjuk… a munka, gyereknevelés és egyéb kötelezettségeim mellett valóban nem töltök sok időt önmagammal, a szószoros értelmében vett szórakozással … Meg hazudnék, ha azt állítanám, már most nem izgulok azért, mi lesz ezekkel a feladataimmal, vajon megfelelően el lesznek-e látva… De valahol mégis… úgy érzem, talán… jókor jött ez az eltáv és szükségem lesz rá.
A vonat hamarosan elindul. Amíg a városban vagyunk, szorgalmasan lapozgatom az útikönyvet, igyekszek minél több hasznos ismeretet felszedni belőle. Viszont mikor már elhagyjuk én is inkább az ablakon nézek ki. Kell egy kis idő, mire ráeszmélek, hogy miután elhagytuk Dragonfly Valleyt, egy széles mosoly ült ki az arcomra. A táj valami elképesztő, szinte szégyellem, mennyi mindennel nem találkoztam eddig… Na és a gyerekek… Remélem nem hagynak nyálnyomot az üvegen… Mondjuk az sem érdekel voltaképp, ha hagynak. Annyira aranyosak, ahogy az ablakra tapadva kifelé bámulnak. Még mindig nyomaszt a gondolat, hogy elhagyom az otthonom és jajj, mi lesz az otthoniakkal nélkülem, de… ahogy távolodunk, mintha a mosolygáson kívül fel is lélegeznék. Mintha egy kis súly lekerülne a vállamról…
Végül megérkezünk az állomásra. Ez az épület jobban lenyűgöz, mint az otthoni. Jó és rossz értelemben is. Jó, mert gyönyörű és hatalmas, rossz, mert amint kiléptünk és megláttam az üvegfolyosót éreztem, hogy elsápadok és rögtön a korlát után nyúltam. Ne nézz le, Tiffany és nem lesz gond. Magam részéről amilyen gyorsan csak tudtam, elhagytam az épületet. Merlin alig akarta elhagyni, ő nagyon élvezte.
Odakint Ticiana épp beszélni kezdett, mikor Merlin megfogott. Először nem értettem mit akar. Aztán emelkedni kezdünk és azzal a lendülettel sápadtam el, kavarodott fel a gyomrom és hunytam le jó erősen a szemem. Ez nem vicces. Ez rohadtul nem vicces… Zsörtölődtem magamban. Ahhoz nem volt lelkierőm, hogy szóljak is miatta. Meg szerettem volna remélni, hogy hamar vége lesz. Merlin valószínűleg még maradna, de csak észreveszi, hogy mindjárt elájulok…
Amint újra talajt érzek a lábam alatt, hirtelen elnyom a súlyom és a megkönnyebbülés és térdre rogyok. Nem túl úrinői, de nem igazán érdekel. Nagyokat lélegzek, majd lassan kinyitom a szemem. Zihálok. Lassan kezdek jobb színbe kerülni. Amint meggyőződöm arról is, hogy a reggelim nem fog visszaköszönni, lassan felállok. (Elfogadom, ha Merlin segít.) Nastya aggódva reppen mellém. Magamhoz ölelem és simogatom.
- Merlin ilyet kérlek többet ne csinálj! – azt hiszem, kicsit szigorúbb lett a hangom, mint szerettem volna – Tudod, hogy nem bírom a magasságot, a repülést. Három évvel ezelőtt is csoda volt, hogy nem fordultam le a sárkány hátáról…
Amint elszontyolódik, persze azért rosszul érzem magam.
- Sajnálom… - teszem hozzá halkan.
Amint Merlinnel ezt rendezzük, felfogom, hogy egy ünnepség közepén vagyunk. Csak mi, hármasban. Sóhajtok.
- Most, hogy így alakítottad, amíg van egy kis szabadidőnk, mielőtt Ticiana felbukkanna és lecseszne minket, kereshetnénk valamit, amit mindannyian élvezünk, felfedezhetjük a várost… Mihez lenne kedvetek? Ja és Merlin… kérlek, kerüljük a feltűnést… Nem ismerem a helyet, nem tudom mire számítsunk. Itt azért akadnak varázslók, akiknek ki tudja, miféle szeszélyeik vannak…
Gondoltam, hogy Tiffany nem fogja kicsapó örömmel üdvözölni a repülős trükköt, de azt hittem a végére azért ellazul és élvezni fogja. De úgy tűnik, tévedtem. Amint leteszem és elengedem a kezét és a derekát térdre esik. Lehajolok hozzá és a hátát simogatom hátha segít egy kicsit. Amikor végre magához tér és megpróbál felállni, segítek és felhúzom kicsit. A szidásra megvonom a vállam.
- Rendben. Bár elég aggasztó ez a repülés fóbiád. - Egy kicsit elbizonytalanodok, hogy vajon ezek után fogunk-e szórakozni, ahogy eredetileg reméltem, de szerencsére nemsokára hangnemet vált és ismét felcsillan a szemem.
- Nézzünk szét a vásárban, biztos van itt valami finomság, de lehet, hogy vannak mágus pultok és alkimista vackok is valamerre. - A feltűnő részre félre döntöm a fejem. - Nem értem ezt most miért mondod... - Jegyzem meg szinte sértődötten. Nem értem miért mondja, egyszer vagy talán kétszer fordult szerintem csak elő, hogy felfordulást okoztam. Arról meg nem én tehetek, hogy az emberek általában kedvelnek. (Igen itt a lányokra gondol, csak nem mondja ki.)Jól esik, hogy Merlin mellettem van, amíg rosszul érzem magam és igyekszik segíteni. A megjegyzésére azonban csak a szemem forgatom.
- Bocs, nem én választottam a fóbiát, a fóbia választott engem…
Vajon, ha még magára kap egy kis tudást, képes lehet kihozni belőle, vagy legalább valamennyit segíteni? Csak mert hasznos lenne… főleg, ha ugyebár más sárkánymesterekkel kell együttműködni, vagy… Richard kitalál valami baromságot, aminek köze van a léghajóihoz és nem húzhatom magam ki alóla… Egyelőre ezt nem teszem szóvá.
Sikerül egyetértenünk a körülnézésben, viszont az a sértődött nézés… shaj…
- Tudod, Te mire gondolok… - először csak ennyiben hagynám, de végül folytatom – Mint mondjuk ez a repkedés… Meg óvatosan az ismerkedéssel… Idegen hely, idegen szokások… Nem felvágni mindenféle lány előtt a tudásoddal, és nem hagyni, hogy egy csalfa mosoly elragadjon… Nem szeretném kipróbálni Nastya nyomozó tehetségét!
Szórakozottan mosolygok rá és kicsit összeborzolom a haját. Ennyi jár nekem a reptetés után. Az ilyen eseteknél gondolkodom el azon, mennyire gyerekes tudok mellette lenni és vagyok inkább nevelőnővére, mint nevelőanyja…
- Jó, na, tudod, hogy bízom benned! – kínálok béke jobbot egy kedves mosollyal.
Ahogy elindulunk kissárkányomra nézek.
- Nastya, nagyon csendben vagy… Van ötleted, mit szeretnél?
Mintha elbambult volna, hirtelen emeli rám a tekintetét, elmosolyodik és bólogatni kezd, majd a fejére mutogat.
- Öhm… mit szeretnél? Valami sapkát?
Bólogatni kezd. Eszem megáll… Nem bírom ki, hogy ne vigyorodjak el.
- Jó, ha látsz olyat, ami tetszik, szólj! Egyébként engem a könyvek és a kacatok érdekelnek… meg úgy egy fél óra múlva ehetünk is valamit… Vagy ha nagyon éhesek vagytok, akár most is, csak én még kihagyom…
- Akkor induljunk el valamerre! - Csillan fel Merlin szeme.
A vásár sokkal nagyobb, mint eredetileg hittük és rengeteg a látnivaló. A hangulat meglepően kellemes, de még mindig szoknom kell ezt a fajta szabadságot. A zenészek egymást követik az utcasarkokon, szinte nincs olyan hely, ahol ne lehetne hallani a zenét. Nézelődök és találok is érdekes dolgokat, de nem ütik meg azt a szintet, hogy meg is vegyem őket. Válogatós volnék? Meglehet… Egy árusnál találnak édeségeket, úgyhogy Merlin vesz egy keveset magának és nekem is. Elfogadom, de egyelőre elteszem. A gyomrom még masszívan tiltakozik az elfogyasztása ellen… Rengeteg mágikus kacattal találkozunk, de egyik sem tűnik, valódinak, vagy tényleg értékesnek.
Egy asztalon egy férfi valódi sárkány pikkelyeket árul, amik tényleg igazinak néznek ki, de cserébe szemtelenül drága árat kér érte. Nastya rögtön kíváncsian odarepül. Mancsába veszi az egyik darabot és a testén lévőkhöz méri. Szórakoztató látvány, el is mosolyodom rajta. Érdekel, hogy vajon tényleg igaziak-e… Bevallom, vannak kétségeim…
Az árus meglepetten próbálja elvenni Nastyától a pikkelyeket és lezavarni őt a pultjáról, mintha csak egy kóbor macska lenne. Merlin nem tud nem nevetni az eseményeken. De azért oda megy ő is. Elkapja a kis sárkányt, mielőtt még a férfi lecsapná valamivel és kiveszi a karmai közül azt, amit épp méregetett. Merlin is alaposan megnézi magának. Kemény anyagból van az biztos, de nem olyan fényes, mint Nastyáé vagy a többi sárkányé...
- Elég kopott ez a sárkány pikkely. - Jegyzi meg ahogy visszaadja. - Furcsa, a sárkánypikkely rendszerint nagyon fényes.
- Mit tudod te kölyök? - Förmed rám a férfi és kikapja a kezéből a pikkely töredéket.
Először csak távolról figyelem a jelenetet, de végül lassan közelebb sétálok. Nem szeretnék bajt, de nagyon nem tetszik az árus viselkedése. Egyre jobban kételkedem abban, hogy volt-e szerencséje vagy éppen balszerencséje valódi sárkányhoz. Ha így halad tovább még a végén lesz… Sóhajtok. Mivel nem szeretném, hogy komolyabb vita kerekedjen, magamhoz veszem a szót. Jelzek Merlinnek, hogy ne csináljon butaságot, mert nincs értelme.
- Elnézést kérek miattuk, azonnal távozunk.
Még ránézek a gyerekekre, hogy nem maradt-e náluk valami. Az árus miatt… Persze tudom, hogy nem, miért csentek volna el bármit is? Főleg ilyen kacatokat… Elválunk az árustól és tovább folytatjuk utunkat a bódék között. Nastya kicsit megszeppent, így őt magamhoz ölelem és megsimogatom.
- Nastya rossz volt? – kérdezi.
- Nem, egyikőtök sem volt az. De Merlin, kérlek legközelebb ne tegyél megjegyzést. Nincs szükségünk konfliktusra, még ha igazad is van.
Bevallom, azt hittem, Merlin vissza fog szólni, de nem így történt. Tudomásul vette, amit mondtam és kész. Amíg Nastyát nyugtattam feltűnt, hogy visszaszaladt a standhoz, de nem mondtam rá semmit. Azt se mutattam, hogy feltűnt. Nem igazán értem, miért ment vissza... Nem hiszem, hogy pont egy ilyen vásáron árulnának komoly dolgokat. De lehet, ő látott benne valamit? Mégiscsak mágus... Majd később, a szállásunkon megkérdezem...
Esélyem sem volt rákérdezni amúgy sem, mert Merlin kiszúrt egy kalapos pultot.
- Tiffani nézd! - mutat oda. - Szerintem ott találhatunk valamit Nastyanak!
A pulton rengeteg a szebbnél szebb kalap, de szerencsére akadnak bőven érdekes és vicces darabok is.
Nastya elképzelése a vágyott kalapra:
Az eladó lány egy magas szőkehajú nem mindennapi jelenség azonnal csillogó szemekkel néz Nastyára. Van valami furcsa a megjelenésében, valahogy olyan érzést kelt, mint ha csak éppen egy picit sötétebb lenne talán még világítanának is a furcsán aranyos tincsei.
- Milyen elragadó vásárló. - néz a sárkányra.
- Valóban az ifjú hölgynek keresünk fejrevalót. – Nastya a megnevezésre lelkesen vigyorogva (ami nála vicsor, de a kisugárzásából érezni az izgatott ártalmatlanságot) kezdett bólogatni.
Körül nézek és elég hamar arra a döntésre jutok, hogy mindannyian egy kalappal fogunk innen távozni. Mert tőlem szokatlan az ilyen extrémebb viselet, de tulajdonképpen… jó pofa... Több kalapon is megakad a szemem, akár magamnak, akár Nastyának. Bár egyik sem az igazi… Mintha az előző kis jelenet meg sem történt volna, Nastya újbóli lelkesedéssel vetette bele magát a kalap rengetegbe. Persze azért óvatosan, vigyázva a portékákra. A lány azonnal mutat néhány divatos kalapot, de ő maga sem találja megfelelőnek. Merlinnek akad meg a szeme egy eperformájú kalapon.
- Tiff, ezt nézd meg! - mutatja. Úgy tűnik, nem csak a fiúnak tetszik.
- Látom a fiatal úrnak is nagyon jó szeme van. - mondja lelkesen a lány.
Így jobban megnézve sokkal fiatalabbnak tűnik, mint elsőre hinné az ember. Merlin egy kicsit el is pirul a megjegyzéstől és attól amilyen csillogó szemekkel néz rá a lány.
Merlin elég hamar talál egy olyan kalapot, amire még nekem is – aki általában figyel a megnyilvánulására – kiszalad a számon egy „Ez mennyire aranyos…” szinte felkiáltásnak nevezhető megjegyzés. Rögtön fel is helyezem kis sárkányomra, aki boldogan illegeti vele magát.
- Tetszik? – kérdezem.
Ha van tükör, Nastya az elé libben és kicsit forgolódik vele. Nagyon tetszik neki, rá van írva.
Természetesen feltűnt, hogy a lány zavarba hozta Merlint. Három dolog jutott eszembe. Persze csak azután, hogy kissé gonoszkasan elmosolyodtam az aranyosságán. Az első, hogy szerintem még nem láttam így. A második, hogy azt hiszem el kell beszélgetnünk a gyerekszületésről (még akkor is, ha ez már korábban természetesen roppant kínos módon már megtörtént). A harmadik meg... Shaj.... Nehezen fogom viselni, ha kirepül...
- Azt hiszem, ezt elég jó eséllyel hazavisszük. Te találtál valamit? – teszem a kezem Merlin vállára – Kérlek, mondd, hogy nem azt a poliposat választod. Láttam ám, hogy szemeztél vele…
Tudja, hogy ha azt szeretné, megkapja, de én reménykedem abban, hogy mást fog választani. Azért egy ilyen kiegészítő – még ha csak a közelemben is van – jobban kilendítene a konfortzónámon, mint szeretném.
- Khm - köszörüli meg a torkát. - Nem is tudom… - mondja. Látszik rajta, hogy tetszik neki, de talán az okoz neki komoly dilemmát, hogy mennyire egy komolytalan darab.
- Szerintem nagyszerűen állna. – mondja a lány és már el is indul érte. Alighogy a fiú kezébe adja és rá mosolyog, már el is fordul. - Ez pedig itt szerintem remekül állna a hölgynek. - Fordul vissza egy aranyos, divatosabb kalappal.
Miután Merlin megkapta próbára a polipos kalapot, a lány nekem is ad egyet, ami eddig fel sem tűnt. Szép... Nem lépek ki vele annyira a komfortzónámból, eléggé én vagyok...
- Tetszik, köszönöm! - mosolygok a lányra, ahogy a tükörben nézegetem magam.
Még egy nagyobb, furcsa alakú kalappal is szemezek (sombrero), illetve kiszúrok egy ritka giccses, "kedvenckék" színű kalapot. Tetszene Richardnak... A kezembe veszem, megnézegetem, majd visszarakom és megcsóválom a fejem. Még csak az kéne, még a végén félreértene... Hogy eltereljem a gondolataimat, Casanovácskára pillantok.
- Nos? Legyen a polip, vagy nézzünk másikat. Nekem azt hiszem megvan a nyertes...
Merlin felveszi a hivalkodó polipos kalapot és rögtön elemében érzi magát. Általában annyira nem szereti, ha a kalapok összekócolják a haját, de ez láthatóan tetszik neki. Nastya felé fordul.
- Szerinted milyen? – kérdezi.
A lány halkan elneveti magát a jeleneten. Merlin örül, hogy meg tudta nevettetni.
Hogy udvarol, eszem megáll... Csak magamban mosolygok, ahogy fél szemmel követem az eseményt.
- Azt hiszem nekem marad ez a kalap. Tiff sikerült választani? - fordul hozzám. Akkor látja meg a kék csodát a kezemben.
- Hiányoznak a kakastollak belőle. - jegyzi meg egy egész hangyányit talán epésen.
- Van kakas tollam, ha gondoljátok. - szól a lány. - semeddig sem tart beletűzni egy párat. - ajánlja.
Kicsit bosszant, hogy Merlin észrevette a kezemben a kék "csodát".
- Köszönöm a készséges segítséged, de nem kérjük. A kék kalap marad. Azt hiszem, készen is vagyunk, mindannyian találtunk magunknak megfelelő kalapot. Mennyivel tartozunk?
A kalapok ára nem olcsó, de érzem rajtuk, hogy minőségi darabok, így zokszó nélkül kifizetem. Sőt, még borravalót is hagyok, mert elégedett voltam a kiszolgálással. Mikor csomagol, meglepetésemre még hozzátesz párat.
- Ezek ajándékok. - mondja aztán levesz még kettőt.
Az egyik a szombréró a másik egy nagyon nagy nagyon csillogó tollas virágos darab.
- Ezzel pedig lenne egy kérésem hozzátok. Ha megteszitek ezt is nektek adom, nyújtja feléd a sombrerót. - Mit mondtok?
Furcsálltam... Miért éri ez meg neki? Persze kibukott a szög a zsákból. Határozottan nem tetszett.
- Köszönjük a kalapokat és a kedves kiszolgálást, meg persze az ajándékokat is. A kérésedet viszont nem teljesítjük. Nem vagyunk idevalósiak, remélem megérted, ha kicsit bizalmatlanok vagyunk.
-És ha csak téged kérlek? - pislog Merlinre.
- Attól függ. - Feleli a fiú, de egyértelműen vette a lapot. -Hova kéne vinni és mit kapok érte cserébe? - A lány megmosolyogja a kérdést.
- Az ajándék kalapok nem elegek? Hmm... Akkor mit szólnál egy második találkozás lehetőségéhez. Nem tudom még mikor, és hol, de biztos vagyok benne, hogy elképesztő találkozás lesz. - a lány szavaiban van valami, ami mintha többet sugallna sima flörtnél, de úgy tűnik ez Merlint nem igazán zavarja még ha észre is veszi.
- Úgy hangzik, mint egy ígéret.
- Inkább sorsszerű, de nevezhetjük ígéretnek.
- És hova kéne vinni a kalapot?
- Oda! - mutat fel a lány egyenesen a kastélyra. - Mondjátok, hogy különleges ajándékot hoztatok a királynőnek. A mai nap különleges, úgyhogy biztos beengednek titeket, és azt hiszem számotokra is van odafent pár meglepetés.
- Rendben. - Bólint rá vidáman Merlin. - A nevedet elárulod.
- Ühüm - hajol egészen közel a fiúhoz mintha a fülébe akarna súgni valamit. - A következő alkalommal.
A lány nem adja fel. Egyenesen Merlinhez fordul, aki meg persze bele is megy. A következő párbeszédre köpni-nyelni nem tudok. Lefagyok. Mi? A? Fene? Nem, én ezt nem akarom... Gondoltam, hogy bevetem a kesztyűm, de valamiért az az érzésem, hogy ez a lány más és nekem nincs vele szemben elég hatalmam. Ki ez a lány? Kelletlenül sóhajtok.
- Nekem ez határozottan nem tetszik. Mi a biztosíték arra, hogy nem rajtunk keresztül akarsz ártani a királynőnek?
A lány ártatlanul rám mosolyog.
- A szavam nem elég?
- Nem.
- Hát jó érthető. Miért is bíznátok bennem? Hmmm... Komolyan kérdeztem. Mivel tudnám elérni, hogy elhiggyétek, nincsenek hátsó szándékaim, amivel bárkinek is ártanék?
Már éppen javasolnám Merlin képességének bevetését, mikor ő gyorsabbnak bizonyult.
- Hmm Azt hiszem az működhet, ha megengeded, hogy felületesen belenézzek a gondolataidba, hogy igazat mondasz-e.
- És honnan tudjam, hogy nem keresel-e mást is.
- Hagyom, hogy te vezess, hazudni nem fogsz tudni, de így nem kutakodhatok ott, ahol nem kéne.
- Rendben. Nincs mit titkolnom. - Ezután pár percig csak álnak egymással szemben aztán Merlin vesz egy mély levegőt.
- Nincs semmi rossz szándék benne. - Jelenti ki és még mielőtt elmentek hátra fordul hozzá.- Alig várom a következő találkozást.
- Én is.
Kelletlenül sóhajtok.
- Rendben, elfogadom. De miért pont minket kérsz meg?
- Mert tudom, hogy benetek megbízhatom.
Felhúzom a szemöldököm. Mégis mi a fene alapján? Még mindig nem értem és még mindig nem tetszik ez az egész… De most már Merlin belerángatott. Miért nem maradhattak meg az ártatlan flörtölgetésnél…?
Amint hallótávolságon kívülre érünk, kelletlenül sóhajtok.
- Kérlek, légy óvatos. Szeretnék megbízni benned és merem remélni, hogy nem kell hegyi beszédet tartanom… Nem kételkedem a képességedben, de nekem valami nem stimmel a lánnyal. Kérlek, maradj eszednél, mikor találkoztok.