-Semmi probléma.- felelte – Ez még nekem is új, és még nem dolgoztam fel teljesen. – egy halvány mosollyal igyekezett megnyugtatni a lovagot. De mikor a szemébe mondva idézte fel az édesapját, szemei könnybe lábadtak.
-Köszönöm!-suttogta, hangja rekedtessé vált. Majd ezután az tenyereiben fekvő csillagot az ajkához érintette, így erősítve meg a Lord szavait az emlékezéssel kapcsolatban. Majd Serwie pillantását követve megfordult.
-Uram, vissza tudunk már menni? Úgy látom, kezd csendesülni a havazás. – kérdezte, majd összepakolva útra is indultak. Csendesen telt a visszafele út is, Ismae a benne halló csendességre fülelt. Üresnek érezte magát, akár a frissen havazott táj. Az út ideje alatt összeszedte magát annyira, hogy mosolyogni tudjon. Így is tett, mikor Lord Serwie feléje fordult, bár meglátszott, hogy kissé erőltetett.
-Köszönöm uram, én is élveztem. – majd aprót bókolt az úrnak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Meglepődve vette tudomásul, hogy öccse, Ed, sietve tart feléje. A lány emlékeiben mintha kicsivel alacsonyabb lett volna, de most már Ismaenek fel kellet emelnie a fejét, hogy a fiú szemébe nézhessen.
-Kormányzó úr!- fejet hajtva üdvözölte a Lordot - ! Gratulálok a kinevezéséhez! Remélem nem bánja, hogyha a nővéremet visszakísérem. Majd újra fejet hajtva kíséri vissza Ismaet, aki értetlenkedő pillantással fordul meg menet közben. Ha addigra már Lord Serwie elment, akkor egyszerűen felajánlja a kezét a lánynak, és elkíséri.
-Mi a baj Ed? Egy kicsit feszültnek tűnsz. – azonnal szóba hozta, mikor nagyjából senki sem volt a közelben.
-Anya miatt most mindenki egy kicsit feszült. – felelte – Ha bármelyik katona képes lenne úgy bánni a karddal, ahogy ő dühében döf a tűvel az anyagba, akkor szegény ellenfél már régen nem tartozna ebbe a világba.
-Dühös? Történt valami, amíg nem voltam itt? – kérdezett újból.
-Szerinted? – csattant fel Ed, hangja kissé visszhangzott a folyosón. De nem szaporította tovább a szót, mert már ott álltak a társalgó ajtajánál. Ed kinyitotta nővére előtt az ajtót, ahonnan az anyag zizegésén kívül nem lehetett más hangot hallani. Ismae gyorsan megigazította a haját és a ruháját, mivel édesanyja mindig elvárja a rendezett külsőt, majd egyenes háttal belépett, Ed utána becsukta az ajtót.
-Jó napot édesanyám! Hogy aludt az éjjel?- kezdett bele a szokásos udvariaskodásba, közben egy könyvet kezdett el lapozgatni. Kényelmesen elhelyezkedett, mivel fontos a nyugalom és a magabiztosság látszata. A kezdeményezést is azért veszi át, mert általában gyorsabban túl vannak a vitán, és valamelyest meg tudja alapozni a helyzetét.
-Ó nagyon jól! - felelt Selene kimért hangon, aki fény felé fordulva hímzett. – Habár a reggel sajnos nem telt olyan jól. A reggeli sétám alkalmával azt vettem észre az ablakból, hogy a legidősebb lányom a lován lévő kormányzó háta mögé felül, és vígan ellovagoltak. Elmesélnéd nekem, hol jártatok, és mi történt?? – kérdezte kimért mosollyal.
-A kormányzóval? – kérdezett vissza.
-Lord Serwievel. Tegnap Lord Mace Lancel kinevezte Krakkorak helytartójává és kormányzójává. De kérdésedből az derült ki, hogy nem tudtad, igazam van? – mesélt lágy hangon, ahogy egy patak jéghideg víz folydogál. Mesterien tudta manipulálni a hangját. Felsóhajtott, majd meglepő módon a lánya mellé ült, és megölelte. Ismae teljesen meghökkent, de visszaölelte. Selene ritkán mutatta ki a szeretetét.
-Drága lányom! – bontakozott ki Selene a meghitt ölelésből - Ne hidd azt, hogy nem szeretlek, csak mert szigorú vagyok veled. És igen, szeretném, ha a család dicsőségét visszaállítanád, de ehhez szükséges az, hogy jól megy férjhez. Nőként ez a legnagyobb kihívás életed során.
-Azt szeretnéd, ha egy vagyonos nemesemberhez menjek férjhez, akinek akár rossz lehet a természete? Azt hittem ezt megvitattuk korábban. – támadt fel az indulat Ismae-ben, és felállt. Így könnyebb gondolkoznia.
-Azt is jegyezd meg magadnak, hogy senki sem tökéletes. –csattan fel Selene, de egy újabb sóhaj kíséretében igyekezett lenyugodni – Ismae, nagyon sok mindent kell tanulnod, mint családfőként. Nem tudtad, hogy a beszélgetőpartnered most lépett a ranglétrán. Ez súlyos politikai hiba. Emellett, mint hajadon, fittyet hánysz az etikettre és a szabályokra, és elmész egyedül egy férfival. Ez nagyon veszélyes.
-Igen, belátom, hogy igazad volt. – felelt megadóan Ismae. Édesanyja kék szeme a meglepetéstől tágra nyílt, mivel lánya nem adja fel ilyen könnyen a véleményét. – Ha legközelebb a kormányzó találkozni szeretne velem te is velem tartasz.
-Természetesen. – reagál tSelene – Nos,…öhm és mit gondolsz Lord Serwie-ről? – tette fel óvatosan a kérdést.
-Mi a véleményem róla amúgy, vagy mit gondolok róla, mint lehetséges férjjelölt? – tette fel a nagy kérdést Ismae.
-Nekem mit kettő teljesen megfelel. –mosolyodott el az édesanyja, biztatván, hogy majd az utóbbi kérdést is válaszolja meg.
-Okos és művelt. Mivel lovag, jól bánik a karddal, és jól taktikázik. Úgy gondolom tehetséges. És…….nem olyan,amilyennek első benyomások alapján feltételeztem. – foglalta össze a gondolatait, miközben a szobában sétált. Édesanyja a helyéről hallgatta.
-Miben változott a véleményed róla? – puhatolózott tovább. Ezt pozitívumnak vélte, így jönnek majd a fogósabb kérdések is, hogy a lányából kihúzza a szükséges válaszokat.
-Nem igazán tudom megmondani – felelte, és érezte, hogy az ara elvörösödik ~A fenébe! Az arcom ellenem fordult!~
-Ismae, ugye nem történt semmi sem? – kezdett el gyanakodni.
-Semmi érdemleges – Ismae igyekezett közömbös arcot vágni, de közben kerülte anyja fürkésző szemeit.
-Ismaee – azzal a bizonyos hanglejtéssel szólította a lányát, amiből már tudni lehetett, hogy Selene nem fogad el mást, csak az igazsásgot.
-Jól van, rendben! – adta meg magát. Ezzel a lendülettel odaült az édesanyja mellé, és a fülébe súgta – Lerántott a hóba, és megcsókolt.
Nem lehetett szavakkal kifejezni, ahogy Lady Selene Sorna egy hajadon 16 éves lány módjára tapsikolt meg halkan sikongatott. Még Ed is, aki kint várta a nővérét az ajtó, hátha élve távozik anyjuk karmai közül, értetlen arckifejezéssel benyitott, és zavara csak még jobban nőtt anyja láttán.
-Történt esetleg valami? – tette fel a nagy költői kérdést. A család legfiatalabb tagja,Lena is mögötte termett, majd egyszerű mozdulattal belöki a szobába fivérét, és ezzel a lendülettel becsukta a szobaajtót. Kezében egy borítékot tartott.
-El se hiszem! Az istenekre Ismi! Mondott utána bármit is?? Nem hiszem, hogy ha semmit! – követelte egyre jobban az anyjuk a választ, miközben Ismae egyre jobban rázta fejét.
-Ez talán segíthet. –szólalt meg Léna, és Ismae kezébe adta a borítékot. Alig bírta Ismae kinyitni, édesanyja majdnem kitépte a kezei közül a lapot. Ed még mindig értetlen fejet vágott.
-Mi áll benne?? Ismi ne hallgasd el, azonnal válaszolj, hallod?! – követelőzött Selene, miközben Léna alig bírta visszafogni a nevetését. Ez az első esett, hogy egy potenciális jelölt van a láthatáron, szó szerint és átvitt értelemben is. Léna már csak azt reméli, hogy anyja már le fog nyugodni, mikor őrá kerül a sor.
-Az….az áll benne, hogy a Kormányzó úr vendégeként megtekinthetem a lovagi viadalt, amin ő is részt vesz, az……az első páholyban. – nyögte ki végül. Mint ahogy számítani lehetett, vagy sem, Selene szinte teljesen elszabadult. Azonnal fürdővizet kéretett, és egy megfelelő ruha után szaladt. Ismae, ha akarta sem tudta volna megállítani, hogy közölje édesanyjával a döntését. A három gyermeke ott maradt a társalgóban, és a tárva nyitva maradt ajtót nézték. Tudták, hogy ez a kérdés már eldöntetett.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A helyüket elfoglalva várták, hogy elkezdődjön a viadal. Ismae-nek sikerült rávennie az anyját, aki ott ül mellette, nem kell a túl sok macera. A haja félig kiengedve, egy fonat díszíti, a fekete szalag belefonva, mellette egyszerű ruhával. Természetesen az elmaradhatatlan kellék, a kendő is megvan, ami élénkzöld színben pompázik. Selene nyakán viselt egy fekete szalagot, masnira kötve. Míg várakoztak a közönségről beszélgettek, főleg a nemesekről. Ki melyik ház tagja, és arról mit lehet tudni. Bár arcról nem ismertek sokat, így kissé nehezen ment, főleg találgattak.