girion
Lelkes fórumozó
Elfoglaltság: Mesélést & Játékot vállal
Utoljára online: Dec 28, 2020 12:36:02 GMT 1
Jul 22, 2016 14:01:21 GMT 1
|
Post by girion on Aug 23, 2016 20:05:23 GMT 1
De azért azt se mondtam hogy temesse el ezt a förmedvényt és hintsen hamut a fejére vezeklésképpen. Pár építő jellegű kérdés hogy ne érje szó a ház elejét azért mert csak kritizálok: A nemes elfek miért nemesek? A homoki elfek hogy lettek homoki elfek? +A fenti kérdés erdei elfre alkalmazva. A sötét elfek miért sötétek? Hogy lettek éjszakai lények? Vér elfek hogy lettek vér elfek és pontosan mi a közük a vérhez? Angyalok hogyan elfek? Meg mégis mik ők? Sellők hogyan elfek? Bárdok akkor csak attól bárdok mert van egy intelligens hangszerük? Zenei vagy előadói tehetség nem játszik szerepet? Társadalmi helyzetük? Törzsi énekmondó, vándordalnok, krónikás, közutálatnak örvendő piperkőc? Vannak a gyíkoknak mesterséges intelligenciájú (M.I.) technológiáik? Ha egy modern hangszert M.I.-vel látok el akkor a tulajdonosa bárd lesz? Mi az ami a hangszerben lakozik? Szellem, extradimenzionális entitás, mágikus teremtmény? Léteznek más intelligens tárgyak is? Definiáld légy szíves a jellemet játékmechanikától független tényezőként! Mi állapítja meg a jellemet? Felsőbb lények, értsd például istenek? Vagy az adott tárgyban lakozó intelligencia szabályainak kell csak megfelelni? (Mert akkor inkább húzd ki a jellem szót, mert csak bezavar) Lehetséges hogy a jellem az egy viselkedéstől legfeljebb közvetett összefüggésben lévő tulajdonság? (Lásd a Lukjanyenko-féle Őrség univerzumot, amiről Aria tervez játékot indítani) A spellek csak játéktechnikailag léteznek vagy a játék világában is? Ha utóbbi akkor hogyan? Mi egyáltalán a mágia alapja? Mi a különbség a mágia és az egyéb természeti törvények között? Tanulmányozza valaki tudományos szemszögből a mágiát? Mit szólsz mondjuk a programozói mágia elmélethez. Az univerzum olyan mint egy számítógép. A mágia pedig programnyelvek összessége. A nagy erejű mágia típusok rendszerközeliek, a korlátoltabbak felhasználóbarátabbak. A mágikus nyelvek, tradiciók, spellek megfeleltethetőek a programnyelveknek, scripteknek. Ez milyennek hangzik?
|
|
Deleted
Törölt felhasználó
Utoljára online: Nov 23, 2024 0:46:50 GMT 1
Nov 23, 2024 0:46:50 GMT 1
|
Post by Deleted on Aug 23, 2016 20:26:05 GMT 1
Szerintem sok válasz kiérződött az eddig leírtakból, de mivel értelmes, építő kritika ez, én nem reagálok rá. Amúgy sem baj, ha mindez kidolgozásra kerül. Ötleteljünk csak!
|
|
Whitewolf
Szerepjátékok Császára
"Wolf maga a háború" Ben
Utoljára online: May 12, 2022 19:55:41 GMT 1
Feb 23, 2016 20:05:49 GMT 1
|
Post by Whitewolf on Aug 23, 2016 22:40:47 GMT 1
Az a gond a fantasyvel, hogy szerintem már nem létezik olyasmi amit ne találtak volna ki. Én csak máshogy próbálom összerakni az elemeket.
/Csontropogtat és felkészül a sok-sok kérdés megválaszolására.
-A nemes elfek miért nemesek? Rajtuk maradt a név. A régi elf országoknak ők voltak a vezetői (a nagy számok törvénye alapján) és az arisztokrácia jelentősebb rétegét is ők tették ki. - A homoki elfek hogy lettek homoki elfek? Még a mágikus apokalipszis előtt ők vándoroltak a homokos vidékeken. Afféle nomád életet folytattak. -Az erdei elfek hogy lettek erdei elfek? "Nevét a kedvelt élőhelyéről kapta." Nem is inkább kedvelt inkább megszokott. A kultúrájukba erősen belefonódott a természet. Ha gondoljátok erről is írok majd. -A sötét elfek miért sötétek? Hogy lettek éjszakai lények? Nevükre két teóriát is találunk: Egy: mert éjszakai lények. Kettő: mert a többségnek sötét színű bőre van (négerek?). Igazából nem is éjszakai lények. Itt hibásan határoztam meg magam és ezért elnézést kérek. Valójában mély barlangiak vagy hogy is mondják. Többszázezer éve lekényszerültek a föld alá egy ork invázió hatására. Aztán kicsit evulocionizáltak és alkalmazkodtak a sötétben rejlő élethez. (A szemük nem tánt el teljesen mert mivel fantasyről beszélünk valami fénykibocsátó növények voltak amikkel láttak de nem túl erősek.) Persze néhányan visszatértek a felszínre. NA ŐK az éjszakaiak. (ha nagyonnagyonnagyon akarjátok utnáa nézek a föld alatti emlősöknek és aszerint alakítom a drágákat de ha a Forgotten realmsban lehettek ilyenek a drowok akkor én miért ne engedjem meg magamnak.) Vér elfek hogy lettek vér elfek és pontosan mi a közük a vérhez? Nevük ugyebár a vérivási szokásukból ered (ami a berszerket is okozza.) Maga a vérivás ugyanabból az ork invázióból ered ami a sötét elfeket is létrehozta. De ők csak lepaktáltak egy gonosz istennel, hogy védje meg őket. Az meg cserébe vérfüggővé tette őket. Angyalok hogyan elfek? Meg mégis mik ők? Nos ha levágnád a szárnyát akkor nem tudnád megkülönböztetni egy átlagos elftől. Ezért tartják az elfek evolúciós rokonuknak holott senki az égvilágon nemtudja, hogy tettek szert szárnyakra. Lehet mágikus baleset volt. Sellők hogyan elfek? Mivel már kihaltak csak a korabeli leírásokon alapulva tudjuk állítani, hogy elfek. (Ezek ugyanazok amik amik az angyalokat is ide sorolták.) Bárdok akkor csak attól bárdok mert van egy intelligens hangszerük? A hangszer megtanítja őket zenélni. Meg mivel tudata van és mágikus is mindig picit javít a hibákon így elég jól szól. Úgyhogy egy bárdnak csak jól, jön ha ezzel próbál pénzt keresni. Az előadói tehetség viszont már csak tőlük függ. Társadalmi helyzetük? Törzsi énekmondó, vándordalnok, krónikás, közutálatnak örvendő piperkőc? Igazából bárki lehet bárd ha jókor van jó helyen és szerez egy hangszert. Vannak a gyíkoknak mesterséges intelligenciájú (M.I.) technológiáik? A technológia létezik de a gyíkok nem rendelkeznek vele. A mágikus apokalipszis (innentől csak: M.A.) idején a szabadon kóborló önálló gépek némelyike túlélte és ma is mindenre lő ami szembe jön vele. De ezek az M.I.-k se túl inteligensek pusztán gyilkoló gépek. Sajnos befogni eddig egyet se sikerült mert önmegsemmisítő rendszerrel vannak ellátva. Így a reprodukálásuk a technológia ismeretének hiányában jelenleg lehetetlen. Akadnak inteligensebb verziók amik régi háborús gyík bunkereket és bázisokat őriznek. Ezek sokkal okosabbak de veszélyesebbek is továbbá képesek a náluk kevésbé okos verziókat irányítani. Ha egy modern hangszert M.I.-vel látok el akkor a tulajdonosa bárd lesz? Nem. Hiába lenne tudata, hogyha nem mágikus. Mi az ami a hangszerben lakozik? Szellem, extradimenzionális entitás, mágikus teremtmény? Az extradimenzionális entitás és a szellem se jó szó rá. Viszont mindig jelen vannak a hangszerben. Léteznek más intelligens tárgyak is? Előfordulhatnak mágikus fegyverek de szeretném kerülni őket. Magyarán: Még nem gondolkodtam ezen és ha belekerülnek akkor nem az én ötletem alapján fognak. Definiáld légy szíves a jellemet játékmechanikától független tényezőként! Na ez kemény. Igazából kicsit sajátossal rendelkezik mindegyik de sosem esnek a szürke zónába mint az emberek. Ezért a mi nézőpontunk alapján meg tudunk különböztetni jó és rossz jellemű hangszert. Remélem így gondoltad. Mi állapítja meg a jellemet? Felsőbb lények, értsd például istenek? Vagy az adott tárgyban lakozó intelligencia szabályainak kell csak megfelelni? A hangszerben lakozó szellem. Nem nagyon találtam jobb szót mint a jellem ezért használtam ezt rá. Lehetséges hogy a jellem az egy viselkedéstől legfeljebb közvetett összefüggésben lévő tulajdonság? Én eddig azthittem intelligens vagyok...azthiszem nem. A spellek csak játéktechnikailag léteznek vagy a játék világában is? Csak játéktechnikailag. Úgyhogy lehet őket kreatívan out of the box módon használni. Mi egyáltalán a mágia alapja? Úgy működik mint az erő vagy a csí annyi különbséggel, hogy nem mindenkit hanem kizárólag a mágusokat hatja át és ezt nyújtják ki magukból és ezzel manipulálják azt az elemet amely manipulálására képesek. Mi a különbség a mágia és az egyéb természeti törvények között? A mágia egy természeti törvény amit a mágusok manipulálni tudnak. Tanulmányozza valaki tudományos szemszögből a mágiát? A M.A. előtt egész egyetemek épültek erre. Ma is maradtak persze kiíváncsi mágusok de kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ilyesmikkel foglalkozzanak.
|
|
Whitewolf
Szerepjátékok Császára
"Wolf maga a háború" Ben
|
Post by Whitewolf on Aug 27, 2016 15:46:50 GMT 1
Az a nagy gondom a mágiával, hogy baromira nincs kedvem túlbonyolítani. Nem akarom, hogy ha valaki mágussal szeretne játszani akkor összevissza kelljen áttanulmányoznia az általam kitalált hülyeségeket. A mágia legyen természetes és egyszerű.
|
|
Deleted
Törölt felhasználó
|
Post by Deleted on Aug 27, 2016 16:22:00 GMT 1
Erről az jut eszembe, amikor MAGUSoztam. Én nem voltam tapasztalt benne, egyszerűen csak tudomásul vettem, hogy alacsony szinten egy nap egyet vagy kettőt varázsolhatok. A mesélő és a nálam tapasztaltabbak nevetve mesélték, hogy bezzeg a regényekben agyba-főbe varázsolnak, meg se kottyan nekik. Az a fránya játékegyensúly. Én inkább úgy csinálnám, hogy viszonylag szabad kezet adok a játékosnak, de igenis lenne, amit nem engedélyezek és ha valami zöld utat is kap, annak egy nem várt mesélői húzás lenne az "ára". Ilyen MP-rendszernek meg ilyesminek nem örülnék.
|
|
girion
Lelkes fórumozó
|
Post by girion on Aug 27, 2016 16:38:54 GMT 1
Szerintem az a jó mágiarendszer titka hogy megérthető legyen. Mind regényekben, mind játékokban. Ha logikusan át lehet látni hogy mivel mit lehet elérni akkor nagyon röviden és érthetően megoldható a mágiarendszer. Míg mondjuk egy DnD-ben akár több száz varázslat leírását is át kell böngészni és átlátni ha megfelelően akarjuk kihasználni a képességeit. Sokkal jobban tetszenek nekem az olyan megoldások mint a Mage-ben. A szférák leírását alaposan átolvasva bármire jó mágus karaktert lehet készíteni. A MAGUS is hasonló úton indult el, érdekes mód teljesen maguktól, de szerintem az kevésbé sikerült.
A mágia korlátozására sok jó ötlet van. Van ahol annyit varázsolsz amennyit akarsz, ha sikerül megdobnod a varázslatot. Néhol ezt nehezítik fizikai állapottól vagy épp kifáradástól függően. A Warhammer rendszerekben pedig a varázslás kockázatos annyiban hogy rossz dobással saját magadra és a környezetedre hozhatsz nagyon súlyos visszacsapásokat.
|
|
Deleted
Törölt felhasználó
|
Post by Deleted on Aug 27, 2016 16:52:17 GMT 1
Ha Whitewolfot nem zavarja, akkor az eddig leírtakat átnézve és Girion javaslatait is figyelembe véve kialakítanám az én véleményemet is a témákkal kapcsolatban. Jó világ lesz ez, ha összefogunk. Tetszik, hogy nem vagyunk kizárva az alkotási folyamatból.
|
|
Whitewolf
Szerepjátékok Császára
"Wolf maga a háború" Ben
|
Post by Whitewolf on Aug 27, 2016 16:56:07 GMT 1
A ratlingek felemelkedése
Az M.A. előtt alig voltak fellelhetők néhány nagyváros csatornáiban mára azonban a világ legnépesebb inteligens fajává fejlődtek. A titkuk egyetlen szóban is elmagyarázható: Igénytelenség. De fejtsük ki az egészet kicsit jobban. Életmódjukból fakadólag bármilyen szerves hulladékot és mérgezett vizet képesek voltak elfogyasztani anélkül, hogy az halálos károkat okozzon nekik. (Persze azért betegségeket rendszeresen elkaptak. Például gyakran kihulott a bundájuk vagy hatalmas kelések nőttek rajtuk.) De ahogy a faj egyre népesebb lett úgy fokozatosan egyre ellennállóbakká váltak ők is minden ellennük használt méregre. Mintha a szülők tovább adták volna a már kifejlesztett ellenállásukat a szüleiknek. A városok lakói eleinte kedvelték őket mivel elpusztították a szemetet és nem nagyon kerültek a napvilágra. De később az elhízott és elszaporodott patkányok elkezdték azokat a betegségeket terjeszteni amikre ők maguk immunisak voltak ezért elég gyorsan átkerültek az irtandó kategóriába.
Az M.A. után hihetetlen előnyre tettek szert azáltal, hogy képesek voltak elfogyasztani a megmérgeződött vizet vagy a rothadó dögöket. Hihetetlen gyorsan elszaporodtak és már gyakoriak a háborúk köztük. Társadalmuk két meghatározó elem szerint osztódik fel: -Törzs: A törzsek 30-tól 50-ig főig terjedő csapatok. Mindig együtt mozognak és sosem távolodnak el néhány kilométerre egymástól. Azt is csak vadászat felderítés és kereskedés érdekében tehetik. A törzset mindig a sámán irányítja. A sámán egy varázsképességgel rendelkező ratling. Ha nincs ilyen személy a törzsben akkor a legnagyobb harcos a Skorcha veszi át a helyét. (Ő a legnagyobb patkány és a második a rangsorban. ) Ha két mágus is van a törzsben akkor a fiatalabbat azonnal száműzik.
-Klán: Egy klán körülbelül hatvan törzsből áll. A nevet az határozza meg, hogy melyik ősi városból származnak. Természetesen a patkány megnevezést használva. Minden klánnak van egy szentélye amit a törzsek útjuk során évente legalább egyszer érinteni szoktak. Általában állat áldozatot mutatnak be a három istennek. Meg ajándékozzák az öregek tanácsát majd tovább állnak hátrahagynak egy ügyes fiatal harcost aki épp három éves lett majd továbbálnak.
Szentélyek
Ezeken a pontokon üléseznek a klánok tanácsai. Ha egy Ratling eléri a 30 éves kort akkor onnantól öregnek és harcképtelennek minősül. Ezért hát a következő alkalommal mikor a törzs a szentélyhez ét otthagyják őt, hogy az egész klánt és az isteneket szolgálja. Ilyenkor csatlakozik az öregek tanácsához és segít a döntéshozásokban amik mivel elég ritkák ezért legtöbbször csak imátkoznak és tisztogatják az isteneik szobrait.
Ratling istenek
A ratlingek két istent követnek. Skoomát a klánok és Skavvát a törzsek védelmezőjét. A sámánok szerint Skavva szigorúbb és ha nem elégszik meg az áldozattal akkor akár még jobban meg is bünteti a törzset mintha nem hoztak volna semmit. De a jó ajándékozót kegyesen jutalmazza. Skooma ezzel szemben sok mindent elfogad de ajándékai és útmutatásai gyakran kétértelműek és félrevezetők.
|
|
Whitewolf
Szerepjátékok Császára
"Wolf maga a háború" Ben
|
Post by Whitewolf on Aug 27, 2016 17:03:22 GMT 1
Szujonor szerintem még kérdezz rá még LezlieG-nél, hogy ő hogysmint gondolja a mágiáról mert privátban írogattunk vele már egysmást és ő elég sokat foglalkozott a mágiával én meg rá bíztam mert ezt a részét annyira nem kedvelem a világalkotásnak. De persze nyugodtan alkothattok és pakolhattok a világba amit bírtok.
|
|
Deleted
Törölt felhasználó
|
Post by Deleted on Aug 27, 2016 17:06:29 GMT 1
Nem első sorban arra gondoltam. Azzal akkor érdemes várnom. Azt én sem szeretem annyira.
|
|
Whitewolf
Szerepjátékok Császára
"Wolf maga a háború" Ben
|
Post by Whitewolf on Aug 27, 2016 17:13:34 GMT 1
Ja akkor rendben. Kreálj amit csak óhajtasz.
|
|
Whitewolf
Szerepjátékok Császára
"Wolf maga a háború" Ben
|
Post by Whitewolf on Aug 27, 2016 17:18:48 GMT 1
Ja elfelejtettem leírni a ratlingeknél, hogy a fiatal harcosokat miért hagyják hátra. Belőlük képzik aztán a szentélyek őreit akik a kvázi "elit" gárdaként szolgálnak. Bár ritkán harcolnak és legtöbbször csak az öregeket védik az egyre inkább elszaporodó összetűzések elsimításában gyakran vesznek részt.
|
|
Deleted
Törölt felhasználó
|
Post by Deleted on Aug 28, 2016 15:17:07 GMT 1
személy szerint én a játékosok keze felé terelném a mágiarendszert, hagynám, hogy az adottsággal megáldott karaktereik próbálgassanak, és ne legyenek lekorlátozva előre megszabott varázslatokkal. Persze, van pár varázslat előre megírva, amiket, ha elég ügyes és képzett, sikeresen használhat, de értelmes keretek közt hadd kreáljanak ők is varázslatokat. Nyilván a mesélő vigyázó tekintete alatt. Rengeteg olyan játék van, ahol van egy tonnányi előre megadott varázslat, amiket használni lehet, és kész. Gazdálkodj azokból. De az alkotóknak se juthat minden felhasználási mód az eszükbe. Ezért szerintem úgy lenne a legjobb, ha lenne az a pár varázslat, ami már megvan, mint irányadó, és a többit rábíznánk a játékosokra.
|
|
girion
Lelkes fórumozó
|
Post by girion on Aug 28, 2016 16:44:16 GMT 1
Az is jó megoldás ha a mágia játéktechnikai szempontból egy multifunkciós skillnek felel meg. Arra használod fel ami éppen az eszedbe jut, egyezményes nehezítésekkel. Ha sikerült akkor meg szépen kitalálod "narratívba" hogy mit is csináltál vele. Ha nem sikerült akkor pedig azt hogy pontosan hogyan is vallottál kudarcot. Például csatában úgy sebezted meg az ellenfeled hogy felgyújtottad a ruháját. Vagy egyenesen legyőzted azzal hogy életre keltetted a környezetét és az megragadta őt, utána pedig szimplán az arcába tapostál. De lehet hogy nem volt időd helyesen kivitelezni azt amit akartál és véletlenül magadra borítottál egy ládarakást. Nem tudsz egy falon felmászni magadtól? Nekifutsz és meleg légáramlattal feldobod magad a kellő pillanatban. Esetleg transzba esel és így szerzel meg valami fontos információt. Játéktechnikailag ezeket lelehet tudni egy ugyanolyan dobással.
|
|
Whitewolf
Szerepjátékok Császára
"Wolf maga a háború" Ben
|
Post by Whitewolf on Aug 30, 2016 16:54:01 GMT 1
Valahogy így képzeltem el én is. A játékos megmondja, hogy mit szeretne pontosan végrehajtani a varázserejével a mesélő meg dobat rá (Ugyebár ő is határozza meg a nehézséget). Ezután kisül mi a végeredmény. Ha nagyon alá dob akkor valami rossz is történik a végén.
Van amúgy pár ötletem. Egyrészt szeretnék néhány jellegzetes és legendás alakról kirakni valamit. Jellegzetesen azok a figurák akikről az összes kocsmai sztori szól és persze össze is lehet futni velük a pusztulatban. Valamit talán összerakhatnánk egy Szabad városról. Valamiről ami az ellenpólusa a gyíkoknak. Az elképzelés szerint viszont az egész hely sokkal kaotikusabb épp, hogy csak áll és egy csomó állandóan háborúzó banda uralja. Esetleg kiváncsi lennék rá, hogy ti mit pakolnátok bele.
|
|