Egy oldal, végtelen KV...☕

K: Mi is pontosan ez a fórumos szerepjáték (FRPG)?
V: A fórumos szerepjáték (FRPG - Forum Roleplaying Game) közös történetépítés, történetírás, melynek az az alapja, hogy platformtól függetlenül egy kitalált karaktert irányítunk, legyen az saját, vagy egy általad kedvelt fandom kánon karaktere.
A játékosok a karakter helyzetébe képzelve magukat annak bőrébe bújnak, valaki pedig a mesélő szerepét veszi magára. Az ő dolga a világ és az atmoszféra megteremtése, az NJK-k(Nem Játékos Karakterek)/NPC-k irányítása, a történet csűrése-csavarása úgy, hogy az szórakoztató legyen a világ/kaland résztvevői számára.
Gyakori, hogy a mesélő dönt a karakterek bizonyos cselekedétenk sikerességéről is, de nem egy példa van arra, hogy a játékosok közös megyezés alapján döntenek és a mesélő teljesen hiányzik a világ résztvevőinek listájáról.

A fórumos szerepjátékban tehát a karakterünk cselekedeteit, gondolatait írjuk le, reagálva a környezetre és a többiekre. Eldöntjük, hogy hogyan reagál bizonyos élethelyzetekre, párbeszédekre. Ezen hozzászólások (továbbiakban reagok) kohéziója egy vagy több összetett történet, kvázi mintha közösen írnánk egy regényt vagy fejben videójátékoznánk.

Jól hangzik mi? És nálunk ezt korlátlan számú világban csinálhatod, sőt, annyit adhatsz hozzá a listához, amennyit csak szeretnél. A legjobbat pedig a végére hagytam, ezekben Te vagy a főnök!
K: Miben más a Fantázia Birodalma (FaBi), mint a többi FRPG?
V:A fórumos szerepjátékok 99,9%-ban arra a sémára építenek, hogy egy világ köré húznak fel egy szerepjátékos oldalt vagy Discord szervert. Ezek a közösségek így jóval rövidebb időre, jóval kisebb játékosbázist ragadnak meg hosszútávon.
Arról nem is beszélve, hogy ha az érdeklődés alábbhagy, gyakran a játékosok is teljesen elszakadnak az adott közösségtől és egy új koncepció alkotásakor ismét meg kell teremteni az aktív játékos társaságot. Nem vagyunk egyformák, de csőlátásunk sincs.
Teljesen természetes, hogy több dolog iránt érdeklődünk. Nem lenne sokkal egyszerűbb és praktikusabb, ha egy új érdeklődés, fellángolás esetén a játékoshalászatot teljesen ki lehetne hagyni a hobbinkból és egyből a lényegre, a játékra koncentrálni?

Nos, itt jön a képbe a Fantázia Birodalma, a mi oldalunk ugyanis elsősorban játékos és nem világ centrikus e koncepció tekintetében. Több év tapasztalata, - hogy pontosan mennyi, azt a jobb alsó sarokban látod napban megadva - azt mutatja, hogy ha egy érdeklődési körben (FRPG) meg tudjuk ragadni a felhasználókat, akkor az egységes, de nem homogén multifandom közösség, mint koncepció, kiválóan működik.
Temérdek világunk van és legalább ennyi fajta játékos fordult már meg nálunk. Van aki csak játszik, van aki a világ körül tevékenykedik csak a karakterén kívül és olyan is van, aki a közösség bizonyos/minden lehetőségét kihasználja.

Teljesen mindegy, hogy Te melyik kategóriába tartozol, velünk nem tudsz mellélőni, ugyanis az összes típusú felhasználó igényének igyekszünk eleget tenni. Rendelkezünk ugyanis globális chattel, nyilvános világ chatekkel és privát chatszobák létrehozására is lehetőség van a zárkózotabb embereknek, privát világoknak. Ha csak játszani jössz, oké, ha csak beszélgetni, az is.

A Fantázia Birodalmára tehát nem egy FRPG oldalként kell tekinteni, hanem egy FRPG közösségként, rengeteg FRPG oldallal a szíve alatt. Ne úgy képzeld el, mint egy könyvet, hanem mint egy könyvtárat.
K: Hogyan hozhatok létre karaktert?
V: Amennyiben a Fórumra szeretnél karaktert alkotni, két (na jó, három) lehetőséged van. Az, hogy Neked melyik fekszik jobban, teljesen személyes preferencia kérdése és senki nem fogja megkérdőjelezni. Az tehát, hogy melyik lehetőséget fogod használni, (jórészt) teljesen rajtad áll.

1.) Regisztrációkor létrehozol egy felhasználót, ezt használod globálisan és valamilyen formában indikálod, hogy ki nevében írsz.
2.) Regisztrációkor létrehozol egy felhasználót az adott világba és az "Új karakter" gombra nyomva bármikor csinálhatsz további, egy e-mail cím alá tartozó felhasználókat a világokhoz. Bejelentkezéskor és a megfelelő ikonra kattintva pedig váltogathatsz ezek közt. Nyilván így jóval több lehetőséged van személyreszabni ezeket, mint az előző opcióban. Te döntesz, hogy mennyire akarsz ezzel játszadozni.
3.) Kombinálod a fenti két opciót, azért mert az adott világ vezetője erre megkért, vagy valami (bármi) személyes preferencia okán. Rajtad áll.

A létrehozható karakterek száma nincs korlátozva, nyugodtan csinálj profilt a világaid NPC-inek vagy bárminek, amennyit csak szeretnél. Arra kérünk viszont, hogy légy tekintettel a többiekre és csak annyit alkoss, amennyit győzöl takaréklángon is.


A Discord szerverünkön is hasonló a helyzet, itt is két opcióból választhatsz.

1.) A Discord felhasználóddal bepötyögöd az üzeneted az adott játéktérre és valamilyen formában indikálod, hogy ki nevében írsz.
2.) Dönthetsz úgy, hogy használod a szerver egyik beépített funkcióját az Alias rendszert és létrehozhatsz alprofilokat a karaktereid számára.
Az Alias-ok egy bizonyos hívószóra reagálva alakulnak át a karaktered üzenetévé pl: karakterneve: üzeneted vagy egy csatornához/világhoz is rendelheted őket, így automatikusan az ÖSSZES oda küldött üzenet a karakter nevében kerül közzétételre a csatornán. Bővebb információ a rendszerről a Discord szerveren olvasható.
+ 1 lehetőség a Világvezetőknek: Az NPC rendszerünknek köszönhetően csatornánként (nem világonként) 20 aktív NPC profilt hozhatsz létre/csatolhatsz a játéktérhez, amit a világvezető(k) tudnak használni. Emellett az általános Mesélő profilod is szerkesztheted világonként (mesélő neve, avatarképe).

A létrehozható karakterek száma 200 aktív karakterre van korlátozva, ha ennél többet akarsz, valamelyik korábbit kell felülírnod (az eddig elküldött üzenetekre ez NINCS kihatással). Rendelkezünk továbbá egy karakter bazárral is, ahol rengeteg fandom karakter, meme karakter adható hozzá az npc-khez/alias-okhoz egyetlen parancs/reakció használatával.


K: Hogyan csatlakoztathatom a karakterem a világba?
V: Változó, világa válogatja.

1.) Az, hogy hogyan csatlakozhatsz egy kis/nagy világhoz, azt világa válogatja, ezt mindig megtalálod az adott világ világleírásában, de nagy általánosságban a világvezetők, mesélők csak egy háttértörténetet, avatarképet és egy külső, jellem leírást kérnek közzétételre az adott témában vagy az Előtörténetek alfórumon. Ez tehát a legegyszerűbb forgatókönyv.
Az, hogy mit kell megadnod, hogy az adott világban játszhass, teljes mértékben a világ világvezetőjétől függ.
Ha Te úgy döntesz, hogy saját világot alkotsz, mert ki szeretnél játszani valamit és nem kérsz a játékosaidtól semmit, szíved joga, így is dönthetsz. A Fantázia Birodalma Staff nem kötelez téged ilyesfajta követelmények támasztására a többiek felé. Annyira fogjuk a kezed, amennyire azt szükségesnek érzed, elvégre a te elképzeléseid, te tudod, hogyan működnének a legjobban. Ha mégis tanácsra lenne szükséged, kérdezz a chaten bátran.

2.) A Magán világok esetében is hasonló a helyzet, csak a világvezetői követelmények mellett szükséged van az adott világ vezetőjének és/vagy játékosainak engedélyére is a csatlakozáshoz. Ne rondíts bele hivatlanul más magán játékba, olvasd és élvezd.

3.) A Privát játékterek-hez csak annak létrehozója (tehát még mi sem) adhat Neked hozzáférést, jó eséllyel, ha tudsz a létezésükről, már játszol bennük. Ha nem, ne zargasd azokat, akik tudnak róla vagy benne vannak, kérheted, de ne erőltesd nemleges válasz esetén.
K: Hogyan hozhatok létre világot?
V: Új világ létrehozása még soha sem volt olyan egyszerű, mint a Fantázia Birodalma rendszerében. Néhány kattintás és pár karakter lepötyögése elég ahhoz, hogy úgy világot indíthass.

- Kis világot a Fórumra új téma nyitásával hozhatsz létre a Kisebb játékterek - Kis Világok fórum alatt. A fórumon nem teszünk különbséget a kis, együléses és a rövid világok között, ha ezek nyilvánosak, mind itt nyithatóak és Kis világnak minősülnek.
- Magán világot a Fórumra új téma nyitásával hozhatsz létre a Kisebb játékterek - Magán világok fórum alatt. Ha egy világ együléses vagy rövid, de magán akkor is ebben a témában legyen közzétéve.

A Kis és a Magán világok közti különbség az, hogy a Kis világokba bárki csatlakozhat, a magán világokba ehhez először engedély kell, addig csak olvasásra vannak közzétéve a nyilvánosság részére. Az együléses világok olyanok, amik nagyon rövid időn belül lezáródnak, tehát real-time történik bennük a játék, valamilyen kalandot, eseményt játszanak ki például. Ezek általában egy este alatt le szoktak menni. Rövid világ minden, ami nem teljes világ vagy egy elvégezendő cél (pl. kaland) után nem működik tovább. Ha például tetszett egy film és játszanál a világában egy kalandot, az rövid világnak számít.


- Nagy világot a Fórumra nem tudsz önállóan létrehozni, vedd fel velünk a kapcsolatot a Discord szerverünkön és ott mindent részletesen megbeszélünk.
- Privát világot a Fórumra Privát játéktereim - Új gombra kattintva tudtok létrehozni. Fontos megjegyzés: A privát világok olyanok, mint a nagyi kedvenc süteményének családi receptje. Annyira titkosak, hogy még mi, a Staff tagjai sem férünk hozzájuk, amíg hozzá nem adtok minket vagy pedig valaki nem jelentett bennük egy hozzászólást.
- Kis világot, Magán világot, Rövid világot, Együléses világot a Discord szerverünkön a kis játékterek csatornában témát nyitva tudtok indítani. Csak nyittok egy új posztot, felcímkézitek és már kész is.
- Privát világot és Nagy világot a Discord szerverünkön a /world_create parancs segítségével tudtok létrehozni. Itt a Nagy világ is lehet privát. Bővebb információ a világ létrehozása csatornában olvasható.
- Világ chatet csak a Discord szerverünkön van lehetőség nyitni a világ chatek szoba alatt, amennyiben nyilvánosan olvashatót szeretnél. Ha privát chatet, kvázi, mint egy csoportot - csak a szerver minden előnyével - szeretnél, akkor pedig a privát chatek szoba utasításait kövesd ilyen nyitásához.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen részletesek legyenek a világaid, nem támasztunk elvárásokat feléd. Te döntöd el, hogy hosszú oldalakat írsz, mielőtt újat indítasz, kitöltöd-e a Wiki-t vagy sem, minden előnyhöz hozzáférsz, bárhogy is döntenél. Egyedül a saját @ van feltételekhez kötve, erről a szerveren olvashatsz.
K: Van már ilyen világ, létrehozhatok ugyanilyet, csak sajátot?
V: Igen.*


* Amennyiben a világ egy létező fandom és nem egy játékos saját kreálmánya. Amennyiben egy felhasználó saját világról van szó (akár aktív, akár inaktív, akár világ műhelyben lévő és nyilvános), akkor csak az engedélyével indíthatsz világot az adott settingben,ezzel alternatív világokat, alternatív idővonalakat, vagy más időben, de ugyanabban a világban játszódó világokat létrehozva. Ugyanígy át is veheted tőle, ha már inaktív vagy nem szeretné folytatni, ezzel újabb lehetőségeket megnyitva a játékosok számára. Ha az eredeti tulajdonos erre nem ad engedélyt, akkor semmilyen okból sem indíthatsz világot az ő alkotása alapján. Még rövid világot sem. Ha ugyanabban a fandomban nyitsz világot, ami már létezik, akkor engedély nélkül tilos a másik világ vezetője által hozzáadott tartalom sajátodba való beleépítése, ilyenek például a megtörtént történetek, lejátszott kalandok. Az egyetlen kivétel a SAJÁT karaktered.
K: Csinálhatok olyan világot, amiben...?
V: Amennyiben ez egy komolyan feltett kérdés, nem pedig a szabályok és az engedékenység megkerülésének egy próbálkozása, a ... helyére illesztett dologgal kapcsolatos kérdésre a válasz nagy valószínűséggel igen. Ha látsz a dologban potenciált, miért ne? Kíváncsian várjuk!
frpg
?

FRPG:

Kicsi? Nagy? Saját? Fandom? Részletes? Rögtönzött? Fórumos? Discordos? Bármilyen legyen, nálunk mindenhogy szívesen van látva!!
Wiki

FRPG Wiki:

Saját Wiki oldallal rendelkezünk, hogy annyi információt oszthass meg a világaidról, amennyit nem sajnálsz!

?
tarsasolda

Társasolda:

Társasjáték minden mennyiségben! Akár Tabletop Simulatorban, akár élőben, akár a neten!

Community

Közösségi élet:

Közösségi programok, jó légkör, temérdek szoba és lehetőség, minijátékok, game chatek és minden amit el tudsz képzelni (és annál is több).
Concert Maneskin
Nem oldalt, közösséget alkotunk...

Discordon

https://discord.gg/AmcYEaxDrn

A Fantázia Birodalma közösségi életének sava-borsa a hivatalos Discord szerveren történik, különböző chatek mellett további világokat, hangcsatornákat, eseményeket, találkozókat és lehetőségeket kínálunk a szerveren!

Csatlakozom a Discord szerverhez! Regisztrálok!

Facebook Instagram Youtube